Понеділок, 20 Травня, 2024

Європейський союз пропонує Лівану фінансовий пакет у розмірі одного мільярда євро на підтримку економіки та безпеки

У ЦЕНТРІ УВАГИ

Європейський союз запропонував Лівану фінансовий пакет у розмірі одного мільярда євро для підтримки його економіки та сил безпеки, повідомила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн під час свого візиту до Бейрута.

Фон дер Ляєн зазначила, що цей пакет підтримки сприятиме зміцненню базових послуг у Лівані, зокрема в галузі охорони здоров’я та освіти. Вона також висловила переконання, що для Бейрута є вельми важливим проведення економічних, фінансових та банківських реформ, щоб стимулювати розвиток бізнесу та банківського сектору.

У своєму виступі разом з прем’єр-міністром Лівану Наджибом Мікаті та президентом Кіпру Нікосом Христодулідесом, фон дер Ляєн зазначила, що підтримка безпеки ліванської армії, сил внутрішньої безпеки та загальної безпеки буде спрямована на покращення управління кордонами, забезпечення необхідного навчання та інфраструктури.

Економіка Лівану, яка відновлювалася у 2019 році після десятиліть фінансових втрат і корупції, залишається під загрозою через відсутність необхідних реформ та доступу до міжнародної фінансової допомоги. Серед проблем, з якими стикається країна, – звалище банківських заощаджень громадян, падіння місцевої валюти та складнощі у функціонуванні державних установ.

Наближення до берегів Лівану човнів з мігрантами, що прямують до Європи, стає все більш актуальною проблемою. За даними дослідників, основними напрямами міграції є сусідній Кіпр та Італія.

Крім того, у Лівані триває конфлікт між терористичним угрупованням “Хезболла”, яке підтримується Іраном, та Ізраїлем. Зусилля для зменшення напруження на лівансько-ізраїльському кордоні також визначені як один із пріоритетів.

Актуальні новини