Понеділок, 20 Травня, 2024

Російська ядерна зброя на орбіті може унеможливити використання навколоземної орбіти

У ЦЕНТРІ УВАГИ

Помічник міністра оборони США, Джон Пламб, виступаючи на слуханнях у Палаті представників Конгресу, висловив переконання, що новий супутник, який розробляється Росією, призначений для знищення інших об’єктів на орбіті, що може становити загрозу для польотів у космосі.

За словами Пламба, який відповідає за космічну політику в Пентагоні, російська космічна ядерна зброя може зробити низьку навколоземну орбіту непридатною для використання на рік. Його слова, як зазначає видання Defense One, викликали серйозні стурбовання у військових колах США.

Пламб наголосив, що цей новий супутник може загрожувати більшості супутників, якими керують інші країни та компанії по всьому світу, а також тим супутникам, які необхідні для життєво важливих сфер життєдіяльності на Землі, таких як телекомунікація, наука, метеорологія та сільське господарство.

Він додав, що така дія може також унеможливити польоти у космос на рік. Пламб висловив обурення вето Росії на резолюцію ООН, яка забороняє розміщення ядерної зброї в космічному просторі, називаючи Росію “лицемірною” та “неймовірною”.

Він підкреслив, що загроза наразі не є “безпосередньою”, проте викликає серйозні турботи. Майк Тернер, голова комітету з розвідки Палати представників, також висловив обурення щодо можливої дестабілізації, яка може тривати не менше ніж рік.

Актуальні новини