Четвер, 9 Травня, 2024

Через два роки війни західні фірми продовжують закуповувати російський титан

У ЦЕНТРІ УВАГИ

Захід залишається залежним від деяких товарів з РФ, незважаючи на обіцянки розірвати з нею економічні зв’язки. Серед них алмази, уран, а також нафта і газ, які так чи інакше досягають ринків США та їхніх союзників. Про це пише The Washington Post

Найбільший у світі виробник титану ВСМПО-АВІСМА не потрапив під санкції США або ЄС.

Незважаючи навіть на те, що компанія входить в оборонний конгломерат “Ростех”, очолюваний Сергієм Чемезовим, який перебуває під персональними санкціями з 2014 року.

У 2022 році ВСМПО експортувало близько 15 тисяч тонн титану на суму $370 млн, причому більшу частину відправили в країни, що підтримують Україну.

Список найбільших покупців очолили Німеччина, Франція, США та Велика Британія. Дані за 2023-й рік менш прозорі, розмір експорту оцінюють не менш ніж у $345 млн. Зокрема, $244 млн – у країни ЄС, $47 млн – у США.

Залежність від російського титану експерти пов’язують із побоюваннями з приводу безпеки, оскільки цей метал важливий у виробництві комерційних і військових літаків. Гендиректор Airbus у 2022-му році заявляв, що запровадити санкції проти ВСМПО-АВІСМА означало б запровадити санкції проти себе самих.

Хоча Airbus обіцяла відмовитися від російського титану, за наявними даними, імпорт тривав щонайменше до листопада 2023-го року.

Boeing розірвала багаторічні відносини з ВСМПО і скасувала спільне підприємство Ural Boeing Manufacturing, оголошене лише за кілька місяців до вторгнення. Однак згодом постачальники компанії здійснили значні закупівлі, коментувати які представники Boeing відмовляються.

Єдина країна, яка запровадила санкції проти ВСМПО-АВІСМА – Україна.

З вересня 2023 року Мінторг США ввів проти компанії експортний контроль, оскільки вона виробляє вироби для армії.

Але ці заходи зачіпають тільки експорт до РФ, а не імпорт титану з неї.

Аналітики кажуть, що нижча собівартість російського титану дає змогу закупівельникам розраховувати на знижені ціни.

Актуальні новини