Понеділок, 20 Травня, 2024

Закон про “іноагентів” загрожує інтеграції Грузії в ЄС – стверджують депутати Європарламенту

У ЦЕНТРІ УВАГИ

У вівторок під час прес-конференції у Страсбурзі представники провідних політичних груп Європейського парламенту заявили про потенційні наслідки прийняття Закону про «іноагентів» в Грузії, який зараз розглядається парламентом. Цей закон, який схожий на подібне законодавство в Росії, може зупинити процес євроінтеграції Грузії та призвести до відкликання її статусу країни-кандидата, що був присвоєний їй у грудні минулого року.

Представники парламенту Європейського союзу висловили серйозні застереження щодо цього законопроекту. Литовський депутат Пятрас Ауштрявічюс, представник політичної групи Renew Europe, зазначив, що Закон про «іноагентів» Грузії не лише не відповідає європейським стандартам, але і може загрожувати шляху країни до членства у Європейському союзі.

Німецька політик Віола фон Крамон, представниця політичної групи «Зелені», яка завжди підтримувала європейську інтеграцію Грузії, також висловила свої обурення щодо можливого прийняття цього закону. Вона підкреслила, що якщо закон буде прийнятий, це буде вважатися порушенням принципів європейської демократії і спрямованим на придушення неурядових громадських організацій та незалежних ЗМІ.

За словами Віоли фон Крамон, прийняття такого закону у Грузії може остаточно перекреслити можливість країни вступити до Європейського союзу. Вона закликала до відхилення законопроекту та відкликання кандидатського статусу Грузії, якщо закон буде прийнятий.

Представник опозиційних сил в Грузії Ніколоз Гварамія висловив серйозні обурення щодо спроби партії “Грузинська мрія” втретє протягнути закон про “іноагентів” через парламент, незважаючи на широкі протести громадян країни. Це особливо небезпечно в період перед парламентськими виборами, запланованими на жовтень цього року. Прийняття цього закону в першу чергу має на меті придушити будь-які вирази політичної опозиції та обмежити діяльність громадянського суспільства та незалежних ЗМІ.

Гварамія також звернувся до Євросоюзу та США з проханням підтримати демократичний шлях Грузії в Європі. Він висловив вдячність за статус країни-кандидата для ЄС та закликав міжнародних партнерів виступити проти дій поточної влади, яка, за його словами, веде політику відповідно до інтересів Кремля, ігноруючи волю народу та загрожуючи процесу інтеграції країни в Європейський союз.

Останні дні в Тбілісі стали свідком масових протестів громадян проти закону про “іноагентів”, який був схвалений парламентом кілька днів тому у першому читанні.

Актуальні новини