Понеділок, 20 Травня, 2024

Три аварії літаків Boeing за останні два дні: поки без жертв

У ЦЕНТРІ УВАГИ

У Туреччині та Сенегалі сталися аварії лайнерів, але без втрат людських життів. Під час аварійної посадки в Сенегалі лайнер загорівся.

Сьогодні під час приземлення в Туреччині в літака Boeing лопнула шина. Це вже третій пасажирський літак, побудований виробничим гігантом, який зазнав технічних проблем або потрапив у нещасний випадок всього за два дні.

190 осіб було евакуйовано з літака після приземлення в аеропорту Газіпаша неподалік від міста Аланія на Середземному узбережжі. Літак, який належить турецькій авіакомпанії Corendon Airlines, зупинився на злітно-посадковій смузі зі зламаним шасі.

На сьогоднішніх фотографіях з місця події видно, як літак стоїть на злітній смузі в оточенні машин швидкої допомоги, а його шасі зламані. Жоден з 184 пасажирів і шести членів екіпажу не постраждав.

Протягом останніх двох днів також сталося ще дві аварії з участю літаків Boeing. У середу вантажний літак Boeing 767 авіакомпанії FedEx здійснив вимушену посадку в аеропорту Стамбула через відмову переднього шасі. Вражаюче відео показує, як літак гальмує носом, поки не зупиняється на злітно-посадковій смузі.

Сьогодні вранці також стали відомі шокуючі кадри, на яких налякані пасажири залишили палаючий літак Boeing 737-300 з 78 пасажирами, що вилетів за межі злітної смуги і загорівся під час зльоту в Сенегалі. 11 людей дістали поранення під час аварійної посадки та поспішної евакуації. А літак зазнав серйозних ушкоджень, коли через невдалий зльот він впав у кущі в аеропорту Блез-Діань неподалік столиці Дакар.

Поки що немає жодних доказів, що Boeing винен у цих аваріях, а причину аварії в Сенегалі ще досліджують. Але ці інциденти тільки посилюють проблеми компанії, яка вже перебуває під пильною увагою через низку пригод і суперечок щодо проблем безпеки.

Два інформатори, які були залучені в суперечку з Boeing, померли лише за кілька місяців на початку цього року, що лише посилило спекуляції щодо угод аерокосмічної компанії.

Джошуа Дін, колишній аудитор з якості компанії Spirit AeroSystems у віці 45 років, помер минулого тижня від загадкової інфекції — менш ніж за два місяці після того, як 62-річний викривач Джон Барнетт наклав на себе руки в розпал судового процесу проти Boeing. Звинувачення Діна та інших інформаторів у тому, що компанія навмисно ігнорувала попередження про безпеку, Boeing заперечувала вже довгий час.

Актуальні новини