Понеділок, 20 Травня, 2024

США та Саудівська Аравія на шляху до обговорення оборонного пакту, що може змінити ситуацію на Близькому Сході

У ЦЕНТРІ УВАГИ

США та Саудівська Аравія наближаються до укладення історичного пакту, який має на меті забезпечити безпеку королівства та відкрити можливість для дипломатичних зв’язків з Ізраїлем при умові припинення конфлікту в Секторі Гази. Переговори між Вашингтоном і Ер-Ріядом прискорюються, і багато чиновників виражають оптимізм стосовно досягнення угоди протягом найближчих тижнів.

Угода може мати значний вплив на Близький Схід, зміцнюючи безпеку обох країн і підсилюючи роль США в регіоні, особливо на тлі впливу Ірану та Китаю.

Згідно з угодою, Саудівська Аравія може мати доступ до передових американських військових технологій, які раніше були недоступні, а США можуть надати підтримку Саудівській Аравії в розвитку штучного інтелекту, квантових обчислень та цивільної ядерної програми.

Угода також ставить перед прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу вибір: приєднатися до пакту з Саудівською Аравією і отримати більше інвестицій та регіональну інтеграцію, або залишитися позаду. Проте однією з ключових умов для Нетаньягу буде припинення війни в Газі та погодження на шлях до створення палестинської держави.

Втім, укладення угоди може стати викликом для Білого дому у зв’язку з опозицією деяких американських законодавців, а також через сумніви стосовно принца Мухаммеда і стратегії Саудівської Аравії щодо зниження видобутку нафти.

Актуальні новини