Четвер, 9 Травня, 2024

“Повзучий переділ власності”

У ЦЕНТРІ УВАГИ

Російський великий бізнес нервує через націоналізацію підприємств у РФ, що набирає обертів, пише Bloomberg.

Арешти накладаються десятками на найрізноманітніші активи – від макаронних виробництв до феросплавних заводів, які з 90-х належали російським бізнесменам.

Іноді їхніх власників навіть затримують, як сталося з власником Челябінського електрометалургійного заводу Юрієм Антіповим, який незабаром вийшов на свободу під заставу.

Це спонукає підприємців шукати у Кремля гарантій, що їхній бізнес не буде конфісковано. При тому, що багато хто з них уже потрапив під санкції Заходу.

“Почався повзучий переділ власності. Путін сказав, що потрібна нова еліта. Нинішню еліту, власників значних активів, відсівають за принципом лояльності”, – каже колишній перший заступник голови Центробанку РФ Олег В’югін.

26 березня Путін на зустрічі зі співробітниками Генпрокуратури РФ заявив про важливість повернення в державну власність “низки великих підприємств і майнових комплексів”. Він заперечував, що йдеться про деприватизацію або націоналізацію.

Однак експерти вважають, що дії силовиків свідчать про протилежне і “щойно маховик прокуратури розкрутиться, зупинити його буде досить складно”.

“Влада тепер дивиться на бізнес з погляду того, лояльний він чи нелояльний. Ті, кого вважають нелояльними, можуть зіткнутися з тим, що їхні активи опиняться в чужих руках”, – каже В’югін.

Актуальні новини