Четвер, 9 Травня, 2024

Павло Дуров дав інтерв’ю журналісту Такеру Карлсону

У ЦЕНТРІ УВАГИ

Засновник Telegram Павло Дуров дав майже годинне інтерв’ю журналісту Такеру Карлсону. Основні тези:

1. “Нам приділяють занадто багато уваги ФБР, служби безпеки, де б у США ми не перебували”, – заявив Дуров, розповідаючи про стеження з боку американських спецслужб.

Він сказав, що під час одного з візитів до США, з ним їздив інженер, який обслуговує месенджер. Його, зі слів Дурова, намагалися завербувати.

“Коли б я не прямував до США, в аеропорту мене зустрічають і ставлять мені запитання агенти ФБР. Одного разу я снідав о 9:00, і співробітники ФБР з’явилися біля будинку, який я знімав. Вони знали, що я виїхав із Росії. Вони знали, чим ми займаємося, але їм потрібні були подробиці. Думаю, вони хотіли встановити зв’язки, щоб якимось чином краще контролювати Telegram”, – заявив Дуров.

Через це, а також після нападу на нього в Сан-Франциско грабіжників, Дуров відмовився вести бізнес у США. В інших країнах – Німеччині, Британії та Сінгапурі – його відлякала бюрократія. Тому зараз офіс “воза” – у Дубаї.

2. При цьому основний тиск на Telegram чинять не уряди, а Apple і Google.

“Ці дві платформи можуть, по суті, піддавати цензурі все, що ви можете прочитати на своєму смартфоні”, – сказав Дуров, який постійно критикує ці компанії, а також Facebook за їхню “прозорість” для спецслужб.

У цьому контексті він заявив, що телефони на iPhone і Android “небезпечні”.

Водночас він привітав купівлю Twitter Ілоном Маском. На думку Дурова, це позитивно вплине на індустрію соцмереж.

3. Твердження про те, що Telegram підконтрольний російській владі, Дуров назвав підступами конкурентів.

Він заявив, що Телеграм – нейтральна платформа, якою можуть користуватися всі.

Дуров розповів, що після штурму Капітолія Телеграм отримав звернення від демократів і республіканців. Перші вимагали надати дані на тих, хто керував протестами через Телеграм. Другі – застерігали від цього кроку. Обидва листи були проігноровані, заявив Дуров.

Актуальні новини