Понеділок, 20 Травня, 2024

Коралові острови в Австралії стоять перед ризиком зникнення, що впливає на морські кордони країни

У ЦЕНТРІ УВАГИ

Більше десяти коралових островів, які визначають морські кордони Австралії, стоять перед загрозою зникнення через різні природні процеси, зокрема підвищення рівня моря. Такий висновок зроблено науковцями, які провели комплекс досліджень, і результати їх роботи опубліковано в журналі Science of the Total Environment.

За звітом видання, фахівці провели оцінку 56 островів, враховуючи фактори, такі як вразливість до надмірної спеки та затоплення. У результаті дослідження виділено три острови на північно-західному шельфі Австралії, які стикаються з “дуже високими ризиками” кліматичних загроз, та ще 11 островів у Кораловому морі біля узбережжя Квінсленду, які класифікувалися як ті, що перебувають “під загрозою”.

Оцінка ризику ґрунтувалася на поточних умовах островів, проте звіт також підкреслює, що загроза виникає через очікувані зміни клімату, такі як підвищення рівня океану та збільшення температур.

Дослідження вказує, що зникнення коралових островів може вплинути на морські кордони країни та призвести до серйозних наслідків для місцевих громад. Доктор Томас Феллоуз з Сіднейського університету, співавтор дослідження, наголосив, що ці острови є важливою територією для різних сфер, таких як риболовля, транспорт та розвідка корисних копалин, що є правом Австралії.

Вчений також висловив думку, що вжиття заходів щодо обмеження використання викопного палива може сприяти збереженню коралових островів та відсунути загрозу їхнього занепаду.

Актуальні новини