Понеділок, 20 Травня, 2024

Каліфорнійська ініціатива: нова психотерапія, що може сприяти українцям у подоланні військової травми

У ЦЕНТРІ УВАГИ

Клінічний психолог і дослідник, доктор Скіп Різзо, працює над новим проєктом психотерапії з використанням віртуальної реальності для допомоги українцям подолати посттравматичний стресовий розлад (ПТСР). Його робота в Інституті Креативних Технологій Університету Південної Каліфорнії у Лос-Анджелесі триває кілька років.

Використання віртуальної реальності для виклику спогадів, які допомагають людям розмовляти про їхні труднощі, може стати важливим інструментом для підтримки існуючих психотерапевтичних методик. Доктор Різзо вважає, що цей підхід може посилити ефективність експозиційної терапії, яка вже вважається одним з найбільш ефективних методів лікування ПТСР.

Метод експозиційної терапії не новий у психотерапії і ґрунтується на ідеї поетапного зіткнення з травматичними спогадами з метою їх подолання. Доктор Різзо вивчає інноваційну експозиційну терапію з використанням віртуальної реальності, яка може надати пацієнтам можливість відчути себе в ситуаціях, що викликають стрес, і працювати з ними під керівництвом фахівця.

Перший експеримент із поєднанням віртуальної реальності та експозиційної терапії відбувся ще у 1997 році з проектом “Віртуальний В’єтнам”, а в 2005 році був створений “Віртуальний Ірак”. Дослідження доктора Різзо в цьому напрямку може відкрити нові можливості для лікування ПТСР та інших психічних розладів.

Поле бою, що оживає відновленою пам’яттю ветеранів. “Віртуальний Ірак” виявився дивовижно ефективним у лікуванні понад 70% військових з посттравматичним стресовим розладом, і тепер цей метод застосовується у понад 200 медичних закладах, що працюють з ветеранами.

“На початку багато хто має сприйняття, що це просто відеогра, яка допоможе вилікувати посттравматичний стресовий розлад, але вони швидко з’ясовують, що, незважаючи на використання геймінгових технологій для створення цих світів, це важлива форма терапії. Мета полягає у допомозі людині зіткнутися зі складними емоційними викликами, але в контрольованих умовах, щоб уникнути травматичних наслідків,” – пояснює доктор Скіп Різзо.

Інформацію про початок вторгнення Росії в Україну у лютому 2022 року доктор Різзо дізнався так само, як і багато інших американців – через засоби масової інформації. Саме тоді, разом із групою українських психологів, вони вирішили створити сценарії, що відтворювали б травматичні події українсько-російської війни.

Він демонструє перші версії віртуальної реальності, що імітують події, що відбувалися на початку конфлікту у Гостомелі. Навіть на початковому етапі ці сценарії виглядають надзвичайно реалістично. Щоб подолати травму, людина повинна буде пройти принаймні 10 сесій у цьому віртуальному світі.

Сценарії для терапії українських ветеранів розробляють українські психологи, а керівництво проектом здійснює директорка Українського інституту психологічної освіти та консультування, професорка Ольга Запорожець.

“Ми спочатку утворили робочу групу з психологів нашого центру в Києві, які працювали в цьому напрямку протягом кількох років і були дуже активними в період широкомасштабного конфлікту. Я зверталася до них кілька разів, запитуючи, які ситуації вони вважають найбільш травматичними, які події потребують особливого вивчення. І ми склали список. Він включав, скажімо, п’ятнадцять-двадцять різних сценаріїв,” – розповіла Ольга Запорожець.

Ці сценарії не повністю відтворюють реальні події, але, скоріше, описують колективний досвід.

“Наприклад, однією з таких ситуацій, яка, мабуть, травмує найбільше, є, коли людина стає свідком бомбардування. Такі ситуації тяжко пережити. Для цивільних це може бути евакуація під тривогою. Для когось це поїзд, коли вони евакуювалися,” – зазначила професорка.

Скіп Різзо, використовуючи досвід створення сценаріїв для ветеранів Іраку та Афганістану, демонструє, як виглядатиме готовий український сценарій: пацієнт під час використання терапії має одночасно розповідати про свої враження, бачене та почуте. У той же час психотерапевт може змінювати час доби, звуковий супровід та ситуацію в реальному часі.

Проект викликав зацікавленість міністерства ветеранів України, оскільки вони вважають, що ігровий елемент терапії може залучити ветеранів, особливо молодих, яких стає все більше.

“У нас в Україні, на жаль, ще не сформувалася така культура звертатися до психолога за допомогою. За останні два роки зросла кількість людей, які шукають підтримку і виявилися більше кваліфікованих психотерапевтів, але є категорія людей, яким важко переступити цей поріг. Вони стикаються зі стигмою”, – розповіла Оксана Сивак, заступниця міністра ветеранів України з питань європейської інтеграції.

З ініціативи Скіпа, університет передав код програми безкоштовно українським розробникам, які вже створили три сценарії. Проте, на шляху розробки виникли труднощі – на збір коштів на подальший розвиток не вистачає.

“Ми запустили сайт для збору пожертв у Сполучених Штатах і зібрали приблизно 11 000 доларів. Мені здається, що нам потрібно приблизно 400 тисяч, щоб мати дійсно високоякісну систему, придатну для українських користувачів. Я думав, що зможемо зібрати більше пожертв”, – пояснює Скіп Різзо.

Незважаючи на фінансові труднощі, Скіп та його українські колеги не припиняють своєї роботи. Українські психологи разом з асистентами та Скіпом Різзо вже тестують три віртуальних світи на собі. Через місяць-два вони сподіваються розпочати лікування українських пацієнтів.

Актуальні новини