Понеділок, 20 Травня, 2024

Інститут нацпам’яті стверджує, що Булгаков – символ російської імперської політики

У ЦЕНТРІ УВАГИ

Експертна комісія Українського інституту національної пам’яті оголосила письменника Михайла Булгакова символом російської імперської політики. Перебування його пам’ятників у публічному просторі в Україні вважають пропагандою імперської політики РФ, стверджується у висновку комісії.

Висновок також зазначає, що Булгаков, хоча й жив у Києві, відчужував українську культуру та народ, висміював українське прагнення до незалежності та висловлював негативне ставлення до Української держави та її лідерів.

У своїх творах відсутні позитивні персонажі-українці, зазначає Український інститут нацпам’яті. Натомість він глузує з української мови та автокефальної церкви, а також заперечує існування української нації.

Наприклад, у оповіданні «В ніч проти 3-го числа» він застосовує антиукраїнський наратив через гротескне зображення воїнів 1-го полку української Синьої дивізії.

У творі «Я убив» комісія вбачає наративи кремлівських пропагандистів та ідеологію фашизму. Тому присвоєння імені Булгакова географічним об’єктам та встановлення пам’ятників на його честь в Україні розглядається як русифікація, що відображає імперську політику Росії.

Актуальні новини